torsdag 28 juni 2018

Om mig och min strategi

Vem är jag och hur jag går tillväga när jag värderar ett bolag

Tänkte att jag skulle berika bloggen med iaf ett till informativt inlägg innan vi drar igång med analyserna. Jag presenterar mig själv och min process lite, så att ni får en uppfattning om vem som sitter här bakom skärmen och knappar.

Mitt namn är André och jag har, som jag skrev i första inlägget, varit aktiv på börsen i 4-5å år. I mitt liv är jag mitt uppe i en kandidatexamen inom ekonomi och jobb på en av de 4 stora svenska bankerna, där jag jobbar mot företagskunder.
På min fritid gör jag väldigt mycket olika saker för att lära mig lite av allt möjligt som livet har att erbjuda. Men de största intressena är nog att läsa böcker, värdera bolag, träna och laga mat. Utöver detta lägger jag ner en ohälsosamt stor mängd tid på Twitter och olika Podcasts, som båda två har varit stora källor till kunskap för mig det senaste året. Time well spent, helt klart!

Okej, strunt i mig nu! Ni är ju här för investeringarna misstänker jag;

Min process när jag investerar är egentligen ganska spretig och jag är öppen för att hitta idéer och investera var som helst. Men det finns en viss "frame work" jag använder när jag söker efter intressanta bolag. 

  1. Sökfasen - Precis som alla andra inleder jag med en sökning efter bolag. Jag förväntar mig inte att någon ska skicka ett meddelande till mig om ett spännande och undervärderat case.
    Detta steget i processen är egentligen det jag lägger mest tid på. Jag söker i olika screeners, bloggar, hemsidor, fonder, analyser och ETFer. Ser jag ett bolag som verkar intressant vid första anblick lägger jag det i en bevakningslista för senare, djupare analys.
  2. Utvärdering - Efter jag har hittat ett gäng intressanta bolag gör jag en djupare utvärdering i mitt huvud där jag ställer frågor om bolaget och försöker skapa mig en uppfattning om bolagets verksamhet och marknad genom att läsa årsredovisningar och titta på presentationer. Är bolaget i min "circle of competence"? Tror jag på affärsidéen? Lever de upp till vad jag söker efter i ett bolag?
  3. Analys - Om bolaget klarar av min spontana och intuitiva kontroll går jag vidare och gör en mer grundlig analys, och det är dessa analyser jag kommer att dela med mig av här på bloggen.
Så, vad letar jag efter när jag söker efter bolag?
Det finns många aspekter i ett bolags prestationer som kan väcka mitt intresse. Men det jag primärt letar efter är följande.

Kvalitativa aspekter som väcker mitt intresse
- Starka komparativa fördelar (Nätverkseffekter, ovanliga tillgångar, höga switching costs osv)
- En solid affärsidé som jag tror på (Här kan ett bolag falla för mig oavsett hur finanserna ser ut. Jag vill inte äga ett bolag som jag helt enkelt inte tror kommer kunna skapa aktieägarvärde om 5-10år.)
- En välformulerad och tydlig strategi för företaget framåt. 
- De ska kunna uppvisa en efterfrågan på produkten (ökad kundbas/intäkter)
- En "disruptive" affärsidé (tänk Spotify/Uber/AirBnB/Expedia osv)
- Låg Customer Acquisition Cost  
- En bevisat stark och skicklig ledning
- Låg konjunkturkänslighet 
Och mycket mer...

Kvantitativa aspekter som väcker mitt intresse
- Ökande intäkter
- Växande/stabila marginaler
- Låga kapitalkrav för att sköta verksamheten (Capex)
- Hög och stabil avkastning på investeringar över tid (ROIC)
Och mycket mer...

Jag använder mig generellt sett inte av en checklista när jag tittar på bolag utan jag försöker skapa mig en intuitiv bild av företagets affärsidé för att sedan se om de lyckas materialisera den idéen i sina siffror (marginaler. ROIC och tillväxt). Allt handlar om mitt narrativ, och riktkursen jag kommer fram till.


Hur ser din process ut?
Ta också gärna en titt på de Twitter-profiler som jag länkar till. Många kommer med otroligt intressanta inlägg och de alla har varit stora inspirations-/kunskapskällor för mig.



Ni hittar mig på Twitter under profilen @AndreBlaklint (Länk till min twitter) där jag gärna pratar, diskuterar eller svarar på frågor!

1 kommentar:

  1. Hej!

    Jag sitter och läser olika strategier och tips på hur andra hittar och värderar bolag och snubblade över det här inlägget.

    Jag undrar hur du viktar två aspekter mot varandra? Du skriver att du letar efter bolag med disrutpiva affärsidéer, men även efter bolag med ökande intäkter och marginaler.

    Många disruptiva bolag (som Spotify som du nämner) går ju back ganska rejält, med förhoppningen att i framtiden vända till vinst.

    Hur ställer du dig där?

    Tack för ett intressant inlägg!

    //Lucas

    SvaraRadera