fredag 29 juni 2018

LVMH - Ett premium-bolag till en premium-värdering?



Min sambo står i hallen med badväskan i högsta hugg, och jag sitter här vid matsalsbordet och ropar "...ska bara.." för fjärde gången. Men det kan inte hjälpas, för det är Fredag och det är dags för min första publicerade analys!


Denna analysen gjorde jag för några veckor sedan, och precis som alla andra analyser som redan finns sparade på min dator så gjordes denna inte för andra ögon, så att säga. Därför kanske den är lite spretig och inte så välskriven, även om jag har försökt att snygga till det såhär i efterhand. 

[Uppdatering: Mina “ska bara” räckte tydligen inte, och det blev 19:00 istället för 15:00 som planerat, men nu är den här iaf!]


LVMH - The Story 

  1. Company Introduction
LVMH är ett konglomerat som äger ca 70 varumärken inom segmentet lyxiga konsumentprodukter. Några av märkena är LouisVuitton, Moet & Chandon, Christian Dior, Givenchy och Sephora.
Marknaden är världsomspännande men dominerande är Nordamerika, Europa och Asien, som alla tre är väldigt mogna när det kommer till tillväxten av höginkomsttagare. 
LVMH delar upp sin verksamhet i 5 kategorier där Fashion/Leather och Selective Retailing är de två största sett till intäkter. Sedan 2006 har LVMH lyckats hålla uppe en hög tillväxt av omsättningen och har kunnat uppvisa närmare 10% CAGR sedan dess. De senaste fem åren har den sjunkit något till 9% årligen, ett resultat av den inbromsade tillväxten i både i Japan och EU. De har lyckats behålla höga marginaler under de senaste 10 åren, och inte ens under finanskrisen 08/09 uppvisade de någon speciell svaghet där de behöll flat tillväxt i intäkterna och endast en marginell försämring av EBIT marginalen med knappa 1,5%-enheter.

  1. Market Landscape
LVMH är aktiva på mycket mogna marknader där tillväxten i stort sett följer ekonomin, samtidigt som de har verksamhet i mindre mogna länder och områden, så som Afrika och Sydost Asien.  
Tillväxten på marknaden sker främst i områden där medelklassen växer snabbast, vilket den har gjort i Öst-Asien de senaste åren. Följande citat från Credit-Suisse förstärker detta: The most interesting aspect of the growth in millionaire numbers is the country of origin of the “new millionaires”. The 13.2 million millionaires in the world in 2000 were heavily concentrated (98%) in high income economies. Since then, 23.9 million “new millionaires” have been added to the total, of whom 2.7 million – 12% of the total additions – have originated from emerging economies.
Både Öst-Asien (Kina och Japan exkluderade) och Afrika är på väg in i medelklassen, och länderna utgör idag ca 85% av världens population som befinner sig i den <5e inkomst-decilen. Dessa länder och områden kommer utgöra en otrolig tillväxtmöjlighet för LVMH de kommande 10-50 åren, men det kommer inte komma gratis. Det kommer kräva en ständig närvaro och marknadsföring för att bygga varumärkets exklusivitet även i dessa områdena

De senaste åren har många fysiska återförsäljare och butiker fått utstå en otrolig konkurrens från sina online-motparter, som kan erbjuda samma produkter fast till ett lägre pris och på ett smidigare sätt. Genom att behålla ett ständigt fokus på exklusivitet så kommer LVMH vara en av de sista företagen att drabbas av konkurrensen, då kunder helt enkelt inte är ute efter en ”snabb och smidig” klocka från Hublot. När man ska köpa en klocka för 250.000kr förväntar man sig servicen och exklusiviteten som kommer med ett köp i en butik mitt i centrala Zurich. Skulle du ändå vilja köpa ett par Jimmy Choo-sandaler för 17.000kr online, så är LVMH:s Selective Retailing genom Le Bon Marché eller Sephora absolut i framkant, med användarvänliga hemsidor och billiga och snabba fraktalternativ. 


  1. Moat Analysis
Intangible Assets (4/5)
    LVMH har en mycket tydlig komparativ fördel, och det är deras otroligt starka varumärken som på lång sikt skapar en konstant efterfrågan från en växande medelklass. Denna växande grupp har under hela sina liv ”sett upp till” stora varumärken som Dior eller Moet & Chandon, och nu äntligen har de råd att köpa den där handväskan till sin maka eller den flaskan till 50 års festen. Detta skapar en tidlöshet för LVMH som de kan leva länga på. Med det sagt ska inte trender underskattas, men med sin starka företagskultur och sitt starka varumärke kan företaget fortsätta att växa tillsammans med mode-industrin genom förvärv och innovation, trots nya trender. Vidare har företaget en enorm pricing-power gentemot sina slutkunder som är väldigt pris-okänsliga, vilket gör att de kan förbättra sina marginaler i goda tider och behålla dem i sämre tider.
Switching Costs (0/5)
        Ingen Switching Cost existerar för LVMHs kunder.

Network Effects (1/5)
         Trender och mode skapar ofta sin egen efterfrågan, där ett visst märke blir mer efterfrågat desto fler som använder det. Detta kan skapa en negativ effekt för LVMH för kunderna helst vill uppleva en exklusivitet. Om alla plötsligt går runt med LouisVuitton väskor skulle denna känsla av exklusivitet eroderas. 

Producer Advantage (2/5)
          Som stor spelare på marknaden kan LVMH utnyttja sin storlek för att pressa priserna på förbrukningsvaror.
Market Share (3/5)
          Den globala lyxproduktmarknaden beräknas till ca 260miljarder dollar, och LVMH har alltså runt 15% av den vilket får anses som en hög andel. 


  1. Future Narrative 
LVMH kommer fortsätta växa i hög hastighet tack vare den växande medel-/överklassen och de kommer fortsätta ha en ledande position inom lyx-segmentet. Tillväxten kommer snitta 8% årligen, vilket leder till en dubblering av intäkterna om 10 år till 91 miljarder Euro och en marknadsandel på strax över 20%, då marknaden växer med runt 5% årligen. Lönsamheten kommer vara stabil tack vare deras starka komparativa fördelar och på grund av att de existerar på en marknad med hög pricing-power och som inte heller kommer bli utsatt för samma press som resterande företag inom butiksbranschen. 
Investeringarna kommer fortsatt behöva vara höga för att bygga sitt brand-name även på nya marknader. Jag antar vidare att LVMH kommer kunna skapa avkastning på sina investeringar som överstiger kapitalkostnaden på grund av sina starka varumärken. Kapitalkostnaden är ju nu väldigt låg för LVMH, på grund av en mycket låg riskfri ränta och en låg riskprofil (beta). Jag antar att Betat kommer röra sig mot 1 och att den riskfria räntan kommer att stiga, vilket leder till högre kapitalkostnader runt 6,5%.

  1. Summary
LVMH är ett enormt bolag som trots sin storlek lyckas växa i en rasande fart med imponerande marginaler jämfört med sina konkurrenter (V.F Corp, Ralph Lauren, Hugo Boss, Luxottica, Estée Lauder och Prada har alla svårt att ta sig över 15% sträcket). Om de lyckas positionera sig väl även på växande marknader där framtidens tillväxt kommer ske tror jag att de kan fortsätta med denna otroliga bedrift.
Tittar man på värderingen som presenteras nedan, skulle jag dock säga att marknaden har ett annat narrativ än jag, och de verkar prisa in en marginal expansion mot närmare 21-22% vilket jag helt enkelt inte kan föreställa mig baserat på historiken och det som kommuniceras av bolaget. 
Helt klart ett fantastiskt bolag som jag gärna äger, men inte till dagens värdering. Vad tycker ni?


LVMH - The Valuation




















OBS: Sedan jag gjorde värderingen har marknaden handlat ner bolaget till ca 285 EUR, vilket enligt mig är ett steg i rätt riktning!


7 kommentarer:

  1. Bra analys men tycker det är intressant att alla ska titta på samma bolag efter att starka twitter profiler pratar om dem. Ingen har ens nämnt kollegan Hermes. Också extrem värdering men har klarat tidigare kriser med lägre volla. Hermes handlades aldrig under PE30 under finanskrisen. Imponerande. LVMH var nere och vände på 12. Troligtvis eftersom de flesta med lite finansiell återhållsamhet kan köpa sig saker från LVMH koncernen. Med Hermes börjar det helt plötsligt bli svettigt då de billigaste väskorna börjar på över 20 000 SEK.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din input! Men jag skulle säga att det är desto mer viktigt att analyser görs av bolag som många pratar om/äger. På så sätt sprids kunskap om bolaget och folk kanske får sig en tankeställare!

      Ska påpekas att jag inte äger LVMH eller någon konkurrent heller :)

      Radera
    2. Det är sant och även skönt o höra att jag inte är ensam om att tycka den är dyr.

      Radera
  2. Bra start av din blogg! Synd att ett av mina favoritbolag ogillas, men o andra sidan nyttig med negativ analys om företaget så jag inte blir fartblind.

    Vore kul framöver att få en djupare genomgång på vad du baserar dina framtidsantaganden på. Du får gärna lägga upp kalkylbladen i filformat så en mer oerfaren på DCFV som mig kan följa siffrorna i kalkylen och få förståelse.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket FJ! Jag ogillar verkligen inte LVMH, tycker det är ett fantastiskt bolag. Ogillar däremot värderingen som marknaden har handlat upp den till :) Skulle gärna äga bolaget, men kommer leta efter entry under 242€.

      Absolut, kommer lägga upp kalkylbladen efterhand med lite förklaringar och uträkningar! :)

      Radera
  3. Det ska bli spännande att följa denna blog och se dina analyser. Jag håller själv på med DCF a la Damodaran och har funderat mycket på hur man kan utveckla analysen och bli bättre, vilket är svårt om man inte har någon att bolla med och få mothugg av. Funderade själv att starta en liknande blogg som din för att få feedback men hoppar nog det. Får man önska bolag? I så fall skulle Inwido och Volati ligga högt på min lista. Lycka till och tack för en intressant blogg!

    PJ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena PJ, kul med en likasinnad! Jag bollar mer än gärna analyser med dig, lättast når du mig via DM på Twitter. Kommer även att lägga upp på bloggen hur mina DCF-kalkyler ser ut med start om några dagar, så där finns det ju alltid utrymme för diskussion i kommentarsfältet.

      Självklart få du önska bolag, ska se om jag kan ta en titt på någon av dem. Håll utkik/prenumerera så missar du inget :)
      Mvh

      Radera